Bilmek kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçedeki bil – “bilmek” fiilinden türemiştir.
Beceri kökü nedir?
Becer- fiilinden -Ik ekiyle “usta” kelimesi türemiştir ve bu isimden de +lI ekiyle “usta” kelimesi türemiştir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Başarının kökü isim mi fiil mi?
Fiilin, +(g)Ar- ekiyle Eski Türkçe “bash” kelimesinden türediğini belirtti. Nişanyan, sözlükteki ek açıklamasında, buradaki “head” kelimesinin “son” anlamına geldiğini açıkladı. Başarı kelimesinin, fiili isme dönüştüren basar- fiiline /-I(g)+/ ekinin eklenmesiyle oluşturulduğunu söyledi.
Kelime kökü nasıl bulunur?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Çalıştı kelimesinin kökü nedir?
Work- – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe fiil Çalış – “dövüşmek, dövüşmek”ten türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe fiil “dövmek, vurmak”tan Eski Türkçe eki +Iş- ile türemiştir.
Zeka kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji “Zaka” kelimesi Türkçeye Arapçadan gelmiştir. Arapçada ذكاء “parlaklık”, “ruhun parlaklığı” anlamına gelir; ayrıca “ateşi körüklemek” anlamında da kullanılır. Anlak, understand (anla-) fiil kökünden türetilen tamamen Türkçe bir kelimedir ve basitçe anlama ve algılama yeteneği anlamına gelir.
Öğretmeni kökü nedir?
Türkçe-Türkçe learn- fiilinden Yeni Türkçe eki +mAn ile türemiştir. Daha fazla bilgi için “Öğrenme” bölümüne bakın.
Okulların kökü nedir?
1. Görüş: Okul kelimesi, Türkçedeki “oku-” fiiline “-l” isim eki eklenerek oluşturulmuştur.
Sanatın kökü nedir?
Sanat – Nisanyan Sözlüğü. Arapça ṣanˁa(t) صنعة veya Arapça ṣanāˁa(t) صناعة kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve Arapça ṣnˁ kökünden gelir ve “ustalık, beceri, üretim” anlamına gelir. Bu kelime, Arapça ṣanaˁa صنع fiilinin “atları eğitti, ustalık ve beceri gerektiren bir işi yaptı” faˁāla(t) ölçüsündeki infinitive halidir.
Uykunun kökü nedir?
Uyku – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.
Felsefe kelimesinin kökü nedir?
Felsefe kelimesi Türkçe’ye çevrilmiştir; Arapça falsafa (فلسفة) kelimesinden gelir ve “Rumi bilgelik geleneği” anlamına gelir. Arapçaya ise eski Yunanca philosophía (φίλος, phílos: “sevmek”; ve σοφία, sophía: “bilgelik”) kelimesinden gelmiştir ve “bilgelik sevgisi” anlamına gelir.
Çalışkan kelimesinin kökü nedir?
Çalışkan, hırsız ve atölye kelimeleri buradan gelmektedir.
Çalışmak isim mi fiil mi?
“Çalışmak” kelimesi isim-fiildir, yani [fiil asildir], fakat cümlede bir fiil yoktur.)
Sevmek yapım eki mi?
“Sev” kelimesine “-mek” ekini eklersek “sevmek” olur. Infinitive ekini eklersek anlamlı bir kelime elde edebileceğimizden, “sev-” fiil köküdür ve “sevgi” bir fiil köküdür.
Bilinç kelimesinin kökü nedir?
“Bilgi” ile etimolojik ortaklığı “bilmek” kökünden gelir ve bilinç, öncelikle bilme halinin kurucusu olduğu için, bilme hali ile birlikte ortaya çıkan bir durumdur.
Öğrenmek kelimesinin kökü nedir?
öğren- – Nisanyan Sözlük. Eski Türkçe fiil “öğrenmek” – “alışmak, evcilleştirmek, kendini alıştırmak”tan türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe ögür “sürü, topluluk” kelimesinden, Eski Türkçe eki +An- ile türetilmiştir.
Bilmek kelimesinin eş anlamlısı nedir?
Bilgi hakkında ansiklopedik bilgiler Türkçe Vikipedi’de bulunabilir. Anlayabilmek. Yürüyebilmek.
Kök kelimesi Türkçe mi?
Kök – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe kök kelime “bitki kökü”nden türemiştir.