Kübbülmüşviyye nerenin?
Lezzet Diyarı Kilis’in en sevilen lezzetlerinden biri olan “KÜBBÜLMIŞVİYYE”nin tescillenmesiyle coğrafi etiketli ürün sayımız 9’a (Dokuz) çıktı.
Gümüşhane halt ne demek?
Urartuların en büyük tanrısı Haldi; Yazılı tarihi kaynaklarda Gümüşhane, Kelkit ve Bayburt bölgelerinde yaşayan halka Halt denildiği belirtilmektedir. Urartu egemenliğinden sonra bölge Medler ve Persler’in egemenliğinde kalmıştır.
Türkiye’nin en zengin mutfağı neresi?
Çalışma sonucunda, Türkiye’nin çeşitlilik bakımından en zengin mutfağının Gaziantep’te olduğu ve Gaziantep mutfağının 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu açıklandı. Elazığ’ın ikinci sırada yer aldığı ve Elazığ mutfağının 154 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluştuğu tespit edildi.
Kilis’in neyi meşhur?
Et ve bulgur Kilis mutfağına hakim olsa da zeytinyağı, bakliyat ve sebzelerle yapılan yemekler de hayranlık uyandırıcı bir etkiye sahiptir. Kilis’in tatlıları da yemekleri kadar ünlüdür. Kilis Katmeri, Cennet Muduru, Gerebiç, Kurabiye, Kilis Çubuğu ve Baklava Kilis’in yöresel tatlılarıdır.
Gümüşhane’nin eski adı nedir?
Osmanlı mali kayıtlarında ilk kez 18. yüzyılda “Gümüşhane” adıyla resmen anılmıştır. Ondan önce şehir merkezi 1200 yıldan fazla “Canca” olarak anılmış ve ilçeleriyle birlikte bölge binlerce yıl boyunca “Khalybia/Haldia” olarak adlandırılmıştır.
Lazca fuska ne demek?
Furzuva: Eski evlerde odanın köşesinde lavabo olarak kullanılan kısım. Fuska: Böğürtlen. Fushtul: Talaş.
Gümüşhane hangi soydan?
Çepniler, 24 Oğuz kabilesinden biridir ve Anadolu’nun fethinde ve Türkleştirilmesinde önemli rol oynamışlardır. Selçuklular 13. yüzyılın ikinci yarısında Moğol istilasıyla ezilirken, Gümüşhane ve çevresinin savunması Çepni Türklerine bırakılmıştır.
Türkiye’nin gastronomi şehri neresi?
Gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı programına dahil edilen üç şehrimiz var; Gaziantep (2015), Hatay (2017), Afyonkarahisar (2019).
Türkiye’nin en lezzetli eti nerede?
Gelibolu ve Çan gibi ilçelerin hayvanları da hayvanlarının lezzetli etleriyle ünlüdür, ancak Biga’da yetiştirilen hayvanların eti gurmeler tarafından en çok beğenilenidir. Küçükbaş ve kuzu etlerine bakacak olursak Balıkesir’in Gönen ilçesinden gelen Kıvırcık cinsi kuzuların eti dünyaca ünlüdür.
Elazığ’ın neyi meşhur?
Orcik şekeri, Çedene kahvesi, Agin leblebisi, cevizli sucuk gibi Elazığ’ın eşsiz lezzetlerini sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz. Ayrıca Elazığ’dan hediyelik olarak dokuma halı çeşitleri alınabilir.
Kilis’in eski adı nedir?
Grant Dictionier ayrıca “efendi” anlamına gelen Cyrrhus u Kiris diye yazar. Büyük olasılıkla 8. yüzyıl. Bölgeye gelen Türkmenler ona Kiris ve Kilis adını vermiş ve şu anki yeri Kilis olarak adlandırılmıştır.
Osmaniye’de hangi yemeği meşhur?
Osmaniye MutfağıPekmez Kömbesi.Bayram Kömbesi.Dövmeli PilavSalmiçi.Gavurdağı SalatasıEl Turşusu.Osmaniye Simidi.Zorkun Tava.Diğer ürünler…
Kilis’te en çok ne yetişir?
Kilis ve Mercidabık ovalarının tarıma elverişli kesimlerinde zeytin, bağ, fıstık, hububat ve sebze yoğun olarak yetiştirilmektedir.
Bezdirme nerenin yemeğidir?
Bezdirme, ince bulgur ve kıyma ile hazırlanır ve Kayseri mutfağı ile ilişkilendirilir. Yerel halk arasında oldukça popüler olan Bezdirme, “bulgurlu köfte” olarak da bilinir. Karabiber ve kekik gibi baharatların kullanıldığı Hazırme, istenirse kızartılarak veya fırınlanarak da pişirilebilir.
Şiveydiz nerenin yemeğidir?
Şiveydiz, taze sarımsak ve kuzu etiyle yapılan bir Antep yemeğidir. Baharatlı sudan dolayı hafif ekşi bir tada sahiptir ve kurutulmuş sarımsağa kıyasla taze sarımsağın daha hafif tadını ortaya çıkarır.
Alabörtme nerenin yemeğidir?
Ankara Mutfağı Aş çorbası, dutmaç, keşkek çorbası, miyane çorbası, sütlü çorba, tarhana çorbası, düğün çorbası ve toyga çorbası en meşhur çorbalardır. Ankara tavası, alabörtme, calla, çoban kavurması, akraba, uruş kapama, homaça, orman şiş, patlıcanlı et, elek, siyal ve siyer sıralanabilir.
Pehli nerenin yemeğidir?
Amasya Patlıcan Pehli Malzemeler; Patlıcan, yağ, domates, kuzu kaburga, karabiber ve tuz. Amasya Patlıcan Pehli – Türk Patent ve Marka Kurumu 05.04.2011.